TORBA ZA V PORODNIŠNICO... KRAMA ALI NUJNO POTREBNE STVARI?!

Ko sem nekaj časa nazaj v enem od mojih storyev omenila pripravo torbe za v porodnišnico se mi je vsulo kup vprašanj, če lahko z vami delim vsebino moje torbe in vam tako mogoče svetujem s kakšno “potrebščino”, ki sicer nanjo nebi niti pomislile.

5AB1C198-D2A3-4E80-BA09-395804B40692.JPG

In ker se je tudi meni zgodilo to, da sem na kakšno stvar pozabila ali niti pomislila, pa mi je potem manjkala, sem rekla zakaj pa ne...

No pa preidimo kar k spisku:

1. DOKUMENTACIJA:

 • Manjšo denarnico z nekaj denarja, plačilno kartico ter obvezno nekaj kovancev (če boste potrebovale ve ali vaš partner dodatno pijačo ali prigrizke iz avtomata v porodnišnici)

 • Osebni dokument in zdravstveno izkaznico (jaz ju imam zadnje tedne kar v zavihku (žepku) od Materinske knjižice, da je vedno vse na kupu

 • Materinsko knjižico in razne izvide, če mislite, da so pomembni, da jih imate s seboj

 • Porodni načrt (nekatere ga spišejo, druge ne... jaz sama imam namreč kup želja glede poteka poroda, zahtev glede otroka ko se porodi itd., zato se mi zdi zelo pomembno, da babca, ki bo z menoj na dan poroda, lahko prebere in pozna moje želje, saj tako porod poteka čim bolj gladko, brez dodatnih vprašanj in zahtev)

 • Mapo s trdimi platnicami za vse zgoraj omenjene dokumente ter za dodatno dokumentacijo, ki jo boste dobile po porodu oziroma ob odpustu iz porodnišnice

 • Paket Biobanka za odvzem popkovnične krvi in popkovničnega tkiva (če ste se odločile za tole zdravstveno naložbo za vašega otroka, ne pozabite na paket za odvzem in hrambo krvi. Jaz sem se odločila za ponudnika Biobanka, ki v Sloveniji edini ponuja kompletno storitev, njihove pakete pa imajo tudi vse porodnišnice v Sloveniji, v primeru, da bi pozabili vašega, babice pa so izurjene za pravilen odvzem krvi in popkovničnega tkiva, ko ta popolnoma preneha utripati)

IMG_6605_Facetune_16-05-2019-11-49-21.jpg

2. TELEFON IN POLNILEC

3. OBLAČILA:

 • halja za rojevanje (meni osebno so porodnišnične halje malce preveč trdega in neudobnega materiala, pa še težke se mi zdijo, zaradi česar ti med porodom lahko hitro postane prevroče. Jaz sem si šla kar v H&M iskat eno lahko, bombažno in udobno široko spalno srajco z gumbi (da jih lahko odpneš in takoj otroka postaviš na svoje prsi za prvi podoj ter takoj lahko izvajaš “skin on skin”). Barve halje izbirajte temne, saj se tako ne bo že na daleč videlo krvavih madežev od poroda, dolžina pa naj bo ravno prav dolga, da vas ne bo motila med porodom a še vedno toliko, da bo prekrila vašo zadnjico in se boste med porodom lahko udobno gibale, sprehodile po sobi, izvajale vaje, se stuširale (to je naprimer moj način in želja poroda, da se prosto gibljem in nisem na hrbtu ležeča na porodni postelji z nogami v luft), pod haljo sem bila jaz kar gola

 • Svojo spalno srajco, če mislite da se boste počutile Bilj udobno in domače. Jaz sem si jo pripravila od znamke Tibba, ker je prilagojena tudi za mamice, ki dojijo, materjal je pa izredno mehak in udoben

 • Modrček za dojenje (jaz sem spakirala od Modne Dame, mehkega in brez kosti zaradi večjega udobja

 • Svoje copate (če je to vaša želja in mislite, da se boste počutile bolj domače. Jaz sem si jih spakirala, bom pa videla ali jih bom sploh rabila...?)

 • Mehke in tople nogavice (primerne bolj za hladne mesece, vendar kot kaže letošnji maj, je poletje še daleč)

 • Oblačila za domov iz porodnišnice

 • Oblačila za novorojenčka pri odpustu iz porodnišnice (v času bivanja v porodnišnici, bodo vašega otročka oblekli v tamkajšnja oblačila)

 • Odejica za novorojenčka (izberite primerno letnemu času, prinese pa naj jo partner zadnji dan skupaj z lupinico. Jaz sem zaenkrat vzela kar malce toplejšo od Little Giraffe pri Malih Zakladih, saj je vreme te dni precej hladno, sploh na a Jesenicah, kjer bom rodila

FE30DD40-496F-43A7-A370-858F970D93BF.JPG

4. KOZMETIČNE STVARI:

 • toaletno torbico s tistimi nujnimi stvarmi (zobna ščetka in pasta, krema za obraz - pa naj ne bo kakšna umetna, močno parfumirana, saj nočete, da vaš novorojenček voha parfum namesto svoje mamice, jaz sem spakirala kremo od Skin FairyTale, ki je brez vonja in umetnih nepotrebnih zadev, ter nekaj kosov makeupa, če se želite mogoče urediti za obiske ali ob odpustu iz porodnišnice. Jaz kakor se spomnim po prvem porodu, se nisem nič mazala/urejala, edino zadnji dan pri odpustu, sem si malce prekrila podočnjake. Tokrat bom pa že tako izgledala urejena, saj sem si kak teden nazaj pri Viki’s Place dala podaljšati in zgostiti trepalnice, zaradi česar se zdaj vsako jutro počutim, kot da imam narejenega že več kot pol makeupa.)

241750D2-82FE-4AA9-85A8-FBFD9A88294A.JPG
 • Sivkino eterično olje za prijeten vonj v porodni sobi (to je čisto tako, za prijetno in sproščujoče vzdušje, za tiste ki vam domačnost vonja veliko pomeni ali če želite prikriti vonj po bolnišnici)

 • Vlažilne robčke, jaz imam vlažilne robčke itak vedno s seboj in tudi tokrat ni nič drugače, spakirala pa sem robčke od Kit&Kin, ker so hipoalergenski, brez dišav ter 100% biorazgradljivi

 • Dezinfekcijske robčke za roke ali karkoli drugega, da vam ne bo potrebno vsakič vstajati za dozo porodniškega dezinfekcijskega gela

 • Ekstra velike in vpojne vložke za po porodu od Chiccota (res, da tudi v porodnišnici dobiš vložke za po porodu, vendar vam bo mogoče prvi dan, ko je največ krvavitve bolj udobno s temi)

 • Vpojne blazinice za prsi Chicco (nekatere mamice imajo iztekanje mleka/mleziva prisotno že prej, nekatere pa po porodu, določene pa sploh ne. Jaz sem si jih za vsak slučaj nekaj pripravila.)

 • Večjo dobro vpojno brisačo, za primer odtekanja vode, da jo imate v avtu za zaščito ali za obrisati kjerkoli/ karkoli rabite, ko se začne dogajati in še niste v porodnišnici

CA4D621B-EDEA-4358-A889-01FDFFAD7AF4.JPG

5. HRANA:

 • 2 litra kokosove vode (kokosova voda je zelo hidracijska za naše telo in vam bo zelo prav prišla že med porodom ali takoj po njemu. Sicer pa v porodnišnici vsak dan dobite veliko količino čaja, saj želijo da mamice zaradi boljše laktacije veliko pijejo)

 • Sezamove ploščice (verjetno vas večina ve, da pomagajo pri proizvodnji mleka, vzemite pa takšne, ki vsebujejo samo semena sezama ter med - brez dodatnega sladkorja)

 • Prigrizke po želji, za primere če boste med obroki, ki vam jih postrežejo v porodnišnici lačni. Jaz sem si pripravila neke bio piškote z lešnikovo kremo in belo kokosovo čokolado (ker naj bi se na začetku dojenja izogibali temni čokoladi, jaz imam pa rada sladkarije)

 • Prehransko dopolnilo za nosečnice Femibion 2, saj je zasnovan tudi za podporo doječim mamicam in tako z njim nadaljujemo tudi po porodu (boljše počutje mamice in bolj bogato mleko, za našega novorojenčka)

 • Naravne kapsule Fitolat od Sanofarma, za pomoč pri laktaciji (jaz jih bom imela, da jih jemljem, od prvega dne poroda dalje, če bom imela občutek, da imam premalo mleka - ali pa čisto tako, za boljši občutek)

F5DDB9CA-531D-4A20-8131-E8CC52D0F1E3.jpg

6. LUPINICA ZA V AVTO:

 • prinese partner pri odpustu iz porodnišnice

 • Mi smo pri Malih Zakladih izbrali Nuna Pippa Lite, ki je trenutno najlažja lupinica na svetu (tehta le 2,6 Kg, v primerjavi z ostalimi, ki so težke okoli 4 kg), za kar boste kasneje pri prenašanju le te, še kako hvaležne, da ste se odločili za najlažjo.

85744712-3700-47C4-871D-37A231E71849.JPG

Klik na tale link in si poglej še hiter video vsebine moje torbe na IGTV: https://www.instagram.com/tv/BxfvovWj5LE/?igshid=147kteah9jgzw

7. IGRAČKA: primer za mamice s starejšimi otroci 

 • Verjetno ste v videu in na slikah opazili dve škatli z lutkama. To sta Anna in Elsa iz risanke Ledeno kraljestvo. Od prijateljice, ki ima štiri otroke, sem dobila en super nasvet. Povedala mi je namreč, da so oni pri vsakem novem otročku, ki so ga pričakovali, starejšim otrokom rekli, da jim bo novi bratec ali sestrica prinesel/a darilo in naj povedo kaj bi radi (seveda to deluje le pri mlajših otrocih). Naša Isabella je tako svojemu bratcu naročila Anno in Elso s snežakom Olafom.

 • S tem, ko starejši otroček dobi darilo od svojega bratca/sestrice pa naj bi se zanj zmanjšal pritisk “samega” pričakovanja novega člana in se delno preusmeri tudi na starejšega otroka, saj ravno ta novi član “prinaša” darilo njemu, starejšemu otroku. S tem tudi tisti otroci, ki mogoče kažejo znake ljubosumja do prihajajočega člana, omilijo to čustvo in se tudi oni počutijo pomembne, ter ga pričakajo z večjim veseljem.

 • Naša Isabella zaenkrat ni kazala nobenega ljubosumja, vendar pravijo, da se v otroku mešajo takšna in drugačna čustva, zato hočem da je zanjo vse čim manj stresno in v veselem pričakovanju. Tako jo tudi nagovarjamo, da nam bo pomagala z bratcem, se z njim igrala ter mu včasih tudi nagajala in zaenkrat vse to sprejema odlično!

3D37C54D-AC53-40E0-94E1-E1E1106F512D.jpeg

8. TORBA:
Za konec še, nabavite si res veliko torbo za vse naštete stvari. Jaz nove nisem kupovala, ampak sem uporabila znano Mommy Bag torbo, ki sem jo kupila lani pri Malih Zakladih in je tako velika, da gre cela Isabella not. Seveda ima vsaka svoj spisek, vendar vemo da je v torbi boljše imeti preveč prostora kot pa premalo... a se strinjate? 


Lep pozdravček srečke nosečke!Iris M. 

Studijske fotogrfije: L&Love Photography