PODROBNO O TUMMY TOX ČAJIH TER NJIHOVI VLOGI TUDI V ČASU NOSEČNOSTI

Že pred časom sem vam zaupala kako si po obilnih sladkih pregrehah pomagam prečistiti svoje telo s Tummy Tox čaji. Moje sladke pregrehe pa niso trajale samo v veselem decembru ampak so se zavlekle še krepko v sredino januarja. To so pač vsi tisti “ponovoletni” obiski, saj veste in seveda se takrat vedno veliko in dobro je.

IMG-4503-(1).jpg

Sicer se vedno rada pohvalim z dobrimi geni, saj mi načeloma ni potrebno paziti na kalorije, ker se nikakor ne morem zrediti (vsaj zaenkrat ne - trkaaaam na les!!), ampak kar se tiče vnašanja nezdrave, procesirane zelo sladke, masne ali slane hrane, se tu tudi jaz ustavim, saj svojemu telesu privoščim le najboljše. To pomeni, da želim živeti zdravo in zato po večjih pregrehah posežem po izdelkih, kateri pomagajo mojemu organizmu, da se prečisti.

Med Tummy Tox izdelki sicer najdeš kar lepo zbirko različnih čajev ter drugih izdelkov kot so gumijasti medvedki, kapsule itd., ki ti bodo pomagali do željene postave, vendar sem si jaz v tem času zaradi nosečnosti izbrala le dva čaja, ki sta zame kot nosečko primerna in sicer Daily Kick ter Sleep Tight.

IMG-4501.jpg

Daily Kick me s svojo zeliščno mešanico energetsko dvigne (za energijo baje začne kuriti kar naše odvečne maščobe!), poživi, zmanjša napihnjenost in pospeši presnovo v telesu. Njegova premišljena zeliščna mešanica vsebuje zeleni čaj, koprivo, regrat, koromač (oziroma janež) ter Kumino.

Sleep Tight Tummy Tox pa vsak večer poskrbi za moj miren spanec (seveda takrat šele, ko zaspi tudi Isabella) in medtem, ko jaz sladko spim, čajček poskrbi za razstrupljanje mojega telesa ter regeneracijo. To mi zdaj v nosečnosti res veliko pomeni, saj se dejansko zbudim bolj spočita. Zeliščna mešanica tega nočnega čaja pa vsebuje pomarančno lupinico, limonino travo, poprovo meto, meliso in hmelj. 

image_123986672.JPG

Čistilno kuro s Tummy Tox čaji sem začela nekje po 20. januarju in jo te dni zaključila. Vrečk v enem paketku je sicer 20, vendar sem jaz kakšen dan zaradi obveznosti tudi izpustila, sploh pa v času, ko sva bili z Isabello obe bolni. Da sem shujšala vam ne morem reči, ker to tudi ni bil moj namen, saj sem noseča in moja teža, kot zdravi nosečki raste, vendar pa lahko rečem, da se v tem obdobju, ki je za žensko lahko zelo naporno, počutim bolj lahkotno, nimam težav s prebavo, kar je pogost problem v nosečnosti (ja, zaprtje!) pa še nočni čajčki me lepo pomirijo, kar mi zagotovi bolj kvaliteten spanec (ker se nosečke včasih preveč zbujamo ponoči).

IMG-4502.jpg

Zdaj pa k najbolj pogostemu vprašanju, ki ga dobivam od nosečk oziroma mamic doječk: “Ali sta čaja primerna tudi v nosečnosti oziroma med dojenjem?”. Kot ste že zgoraj lahko prebrale, so vse sestavine le skrbno izbrana kombinacija zelišč, nič drugega. Seveda pa so zelišča lahko bolj ali manj primerna za nosečke/doječke in zato sem kjub temu, da osebno poznam kar nekaj mamic, ki so te čaje pile v času nosečnosti, še sama pobrskala za zelišči, kaj o njih pravijo poznavalci in ginekologi ter vse skupaj tu strnila le za vas drage moje.

IMG-4400.jpg


Pregled sestavin za čaj Daily Kick

Kopriva, regrat, koromač in kumina so po besedah poznavalcev zelišč na listi zaželjenih čajev za nosečnice. Janež ter zeleni čaj (zaradi sledi kofeina, ki jih vsebuje) pa naj ne bi bila priporočljiva. Vendar kot pravi mag.Stanko Pušenjak, dr.med., specialist ginekolog in porodničar, lahko pijemo tudi zeleni čaj in janež, vendar v zmernih količinah. Torej v tem enem paketku je mešanica šestih čajev, kar ni niti ena skodelica čistega zelenega čaja ali janeža na dan. Če še niste vedele, je za nosečke vnos kofeina (kava ali zeleni čaj) omejen na 200 mg na dan, ena skodelica zelenega čaja vsebuje okvirno nekje od 35-50 mg kofeina, kar pomeni, da v nosečnosti ne smemo zaužiti več kot 4 skodelice dnevno. Kava vsebuje približno dvakrat več kofeina in sicer nekje med 80 in 100 mg in zato sta za nosečke sprejemljivi le dve skodelici kave na dan.

Spodaj prilagam tabelo razmerja čajev v eni vrečki Tummy Tox.

IMG-4395.JPG

Pregled sestavin za čaj Sleep Tight

Poprova meta in melisa sta za nosečnice zelo priporočljivi, saj pomagata proti jutranjim slabostim. Glede pomarančne lupinice nisem našla nobene prepovedi niti priporočil, čaj iz limonske trave pa se pojavlja tudi v različnih mešanicah nosečniških čajev različnih proizvajalcev, hmelj, ki pomirja in ima blažilni učinek ter velja za varno rastlino, pa nima podatkov glede uživanja v nosečnosti in med dojenjem in ga samo zaradi tega ne priporočajo, ni pa prepovedan (seveda velja to za majhne količine).
Spodaj prilagam tabelo razmerja čajev v eni vrečki.

IMG-4394.JPG

Še na hitro glede dojenja
Zeleni čaj se tako kot kavo zaradi vsebnosti kofeina med dojenjem odsvetuje oziroma, če ne zmoremo dan brez kave ali zelenega čaja, se skodelica priporoča po podoju otroka, pravijo strokovnjaki. Kofein pa se bo iz vašega telesa izločil nekje v roku 4 ur. Meta naj bi med dojenjem zmanjševala laktacijo, medtem ko je kopriva zaželjena v zmernih količinah, saj pomaga pri tvorbi mlekaJanež je prav tako priporočljiv, saj preko mleka pomaga otroku proti krčih/ kolikih. Za ostala zelišča nisem našla prepovedi.

Še kot zanimivost k dojenju, prvega pol leta, ko sem dojila Isabello sem vsak dan popila skodelico do dve metinega čaja, ker nisem vedela, da zmanjšuje laktacijo. No, meni očitno ni škodilo, je pa res da sem vzporedno pila še čaje za dojenje in mogoče zato nisem imela problemov z nastajanjem mleka.


Spodaj prilagam še spisek zelišč, ki naj bi se jih v nosečnosti izogibali, od njih pa ni nobeno v Tummy Tox čajih, ki jih pijem. 

“Med nosečnostjo se izogibajte lanenega semena (v velikih količinah), aloe vere, kislice in vratiča, angelike, soka in olja semena pehtrana in pelina – pospešujejo delovanje maternice. Nevarni so tudi ginseng (Panax ginseng), brinove jagode (Juniperus communis), sladki koren, žajbelj, rman, pegasti badelj, timijan, rabarbara in vinska rutica (za zdravljenje amenoreje ali izostanka mesečnega perila). Teh zdravilnih zelišč med nosečnostjo nikoli ne uporabljamo brez zdravnikovega nadzora, saj lahko pride do komplikacij pri otroku in materi. Seveda so omenjene rastline nevarne le v velikih količinah.” 
Vir = http://druzina.enaa.com/zdravje/Caji-in-zelisca-med-nosecnostjo.html


Tukaj pa sem za vas izbrskala še mešanico zelišč, ki se prodaja kot nosečniški čaj enega večjih proizvajalcev čajev v svetu:
- 39% koprive
- 18% melise
- limonska trava
- 11% poprove mete
- navadna plahtica
- malinovi listi
- 5% rmana.

Zanimivo, rman lahko opazimo v zgornjem spisku nezaželjenih zelišč. Tako, malce vsega za lažjo predstavo ;)

IMG-4504.jpg

Sicer pa kot si lahko preberete na strani www.Tummtox.si  so njihovi čaji 100% naravni in ne pomagajo le pri čiščenju organizma ter boljšo prebavo, ampak odpravijo tudi napihnjen občutek v trebuščku in ti zato pomagajo do tistega “ploščatega” videza trebuščka, ki si ga vse želimo (razen seveda nas nosečk ), pomagajo pri kurjenju maščob in kalorij, zmanjšujejo apetit, izgubo odvečne teže in poskrbijo za splošno dobro počutje.

Tukaj - Tumy Tox akcija pa si lahko pogledate in naročite paket čajev tudi vi (sedaj po posebni akciji -40%) in ne pozabite uporabiti še moje kode IRIS20 za še dodaten popust na to odlično akcijo!

IMG_4515.jpeg

Jaz bom s Tummy Tox kuro še nadaljevala, saj se po njej res počutim boljše.

Objemčki in veliko zdravja ter dobrega počutja vam želim!


Iris Mulej