SLASTNO IN HITRO, OBOŽUJEJO JIH OTROCI IN BIZI MAMICE

Sama se nimam bogve za kakšno kuharico, čeprav zelo rada kuham in se domislim tudi kakšnih čisto svojih receptov, največkrat pa rada eksperimentiram pri klasičnih jedeh, kjer uporabim namesto tistih običajnih sestavin zdrave. Moram pa priznati, da se je moj čas in volja do kuhanja kar zmanjšala od kar sem mamica (razen za kakšne jedi, ki jih ustvarjam za Isabello).

7452D5AA-AA28-4AB2-824E-7C4DCD187F36.jpg

Sicer pa sem velik sladkosned in se ne branim sladoledu poleti, kadarkoli mi zapaše, čokolado (ali kaj drugega sladkega) si kupim vsakič, ko grem v trgovino in v restavracijah skoraj vedno zaključim s sladico.

Vendar pa se kljub temu od hrane pri nas doma, ki jo uporabljam za pripravo jedi, najde predvsem tista zdrava. Torej doma nimamo bele moke, belega sladkorja, navadne bele soli itd... omare imamo polne predvsem z izdelki, kot so črn kruh, polnozrnate testenine, proso, rjav riž, kakšni polnozrnati piškoti, kosmiči, bio kakav, rjav sladkor itd. Pač nakupim kar se zdravega nakupit da tu v Budvi, medtem, ko ostalo kupim kar je pač na razpolago (na žalost tu ponudba ni tako pestra kot v Sloveniji) in zato veliko zadev (od hrane, kozmetike, otroških stvari, zdravil itd.) po obisku v Sloveniji vedno natrpam dragemu v avto, da “tovori” dol v Črno goro.

No pa se vrnimo k tej zelo enostavni jedi, ki sem jo prejšnji teden delila na svojem “insta storyu”. Objavila sem jo pač čisto tako, ker je meni zelo všeč, prav tako pa gre v slast tudi Isabelli in Admirju. Nisem si pa predstavljala, da se vas bo toliko oglasilo z zanimanjem za recept oziroma mi sporočilo, da boste tudi vi to večkrat imeli na jedilniku. Res je zelo enostavno in hitro za pripravit povrh vsega pa še zelooo okusno in odlično za vse nas bizi mamice, a ne?

28C26EB6-D3BA-4F5F-854A-16DFEDCB1047.jpg

Popraženi krompirjevi njoki z marmelado in kislo smetano

Potrebujemo:

 • krompirjeve njoke

 • sol

 • maslo

 • sladkor

 • krušne drobtine

 • kislo smetano

 • marmelado

Najbolj hitro in enostavno je seveda, če kupimo že pripravljene krompirjeve njoke. Jaz jih kupim v 500g pakiranju, kar je za tri manjše obroke ali dva normalna obroka (vsaj pri nas je tako ;))

Njoke skuhamo v nekaj minutah (ko voda, ki smo ji dodali ščepec soli zavre, jih stresemo v krop, zmanjšamo jakost elektrike ali plina in počakamo, da priplavajo na vrh. Ven jih poberemo s primerno sitasto lopatico ter prenesemo v ponev, kjer smo medtem že pripravili omako.

Za omako rastopimo približno za eno jušno žlico masla, dodamo eno j. žlico sladkorja in pomešamo, da se stopi, dodamo še žlico krušnih drobtin in pomešamo dokler se ne zapečejo zlato rjavo.

Omaki dodamo kuhane njoke in vse skupaj dobro premešamo in popražimo še nekaj minut.


Serviramo na krožnik in kot prilogo dodamo kislo smetano ter marmelado. Jaz čez vse rada potresem še kakšno žličko ali dve sladkorja, ker imam rada da hrusta pod zobmi.

5C91AF97-B98B-4757-96DF-732EEB638071.jpg


Če imate čas pa si za zdravo različico pripravite raje domače njoke. Klasičen recept najdete tukaj . Jaz belo moko zamenjam s polnozrnato (naprimer pirino moko, ki jo obožujem!) od soli pa doma uporabljamo samo rdečo himalajsko. Če imate še bio krompir in bio jajca bodo vaši njoki res zdravi.

Od ostalih zgoraj opisanih sestavin pa raje izberite:

 • rjav sladkor (jaz uporabljam pravi bio rjavi sladkor ter rjavi sladkor iz Stevie, ki ima 0 kalorij od Sugar Sweet - najdete ga tukaj 

 • rdečo himalajsko sol

 • polnozrnate drobtine (če ji ne najdete v trgovini jih lahko tudi sami naredite)

 • kislo smetano z manj maščobami

 • marmelado brez dodanega sladkorja (jaz poleti, ko je sezona svežih jagod rada pretlačim skledico jagod in jim dodam še sladkor po želji - to je super nadomestilo za marmelado in deluje zelo sveže)

 • kokosovo maslo namesto navadnegaVse zgoraj si lahko seveda pripravite po želji, odvisno ali imate radi bolj ali manj sladko, mastno...

Pa dober tek!


Iris Mulej